6 Haziran 2012 Çarşamba

Biutiful




Yönetmen: Alejandro González Inárritu

Oyuncular: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Eduard Fernàndez

Tür: Dram

Ülke: İspanya, Meksika



Paramparça Aşklar Köpekler”, “21 Gram” ve “Babel” filmlerinin yönetmeni Alejandro Gonzalez Inarritu 4 yıl aradan sonra muhteşem bir dönüş yaptı. Meksikalı usta yönetmen Biutiful filmini kendi dilinde, İspanyolcada çekmiş.Inárritu şimdiden  günümüz sinemasının saygıdeğer yönetmenlerinden biri olarak anılıyor. Ama Biutiful, Inárritu'yu zirveye taşıyan bir yapıt niteliğinde. Filmin bir diğer önemi de Inárritu'nun bugüne kadar filmlerinde çalıştığı senarist Guillermo Arriaga ile yollarını ayırarak bu filmde hikayeyi de kendisi yazması.

İhtiyarlara Yer Yok filmindeki kiralık katil rolü ile en iyi erkek oyuncu oscarını kazanan Javier Bardem, Biutiful’da, Uxbal rolünde o kadar etkileyici ki, rol değil, rolünü adeta yaşayarak oynamış. ütün hikaye Bardem'in omuzlarında yükseliyor demek yanlış olmaz. J Yönetmen Inarritu, Biutiful filmini özellikle Javier Bardem için yazdığını ve Bardem rolü kabul etmezse projeyi hiç düşünmeden rafa kaldıracağını söylemiş. Javier Bardem, bu filmdeki rolü ile Cannes Film Festivali’nde en iyi aktör ödülünü kazandı. Ardından, Altın Küre ödüllerine de aday gösterildi. Film, yabancı dilde en iyi film dalında aday olduğu Altın Küre ödüllerinde, ödülü Danimarka’ya, “In A Beter World” filmine kaptırdı. Biutiful şimdi de 27 Şubat’ta sahiplerini bulacak olan Oscar Ödülleri’ne 2 dalda (Yabancı dilde en iyi film, en iyi aktör) aday gösterildi. Kazanması ne kadar uzak olsa da Inarritu’nun harika yönetimi ve Bardem’im kusursuz performansı akıllarımıza ve sinema tarihine kazıdı bile. 





Güzel bile yazamayan insanların hikayesi...


Biutiful, İspanya’nın Barselona kentinin karanlık sokaklarında uyuşturucu, korsan mal, işçiler gibi kaçak yollardan para kazanmaya çalışan Uxbal’in hikayesi. Uxbal, bir yandan para kazanmaya çalışırken, bir yandan da iki çocuğuna sadık kalmaya ve onları korumaya çalışmaktadır. Uxbal, parasını kazanmak için hiçbir kural tanımıyor, çocukları için yaptığı fedakarlıklarda ise hiç sınır tanımıyor. Uxbal’in bir yandan para kazanıp ailesini geçindirmeye çalışırken diğer yandan da ölümü beklemektedir.

Elbette bir Hollywood filmi sevenlerdenseniz film sizin için biraz ağır ilerleyebilir. Ancak oyunculuk ve sanatsal açıdan gerçekten etkileyici bir yapım etkileyici bir hikaye. Turistik bir şehrin arka sokaklarında yaşananları, insanların hayatta kalmak için katlandıkları şartları ve ölümün kaçınılmazlığını acımasızca yüzümüze vuruyor...

Harika yönetim, iyi bir senaryo, etkileyici oyunculuklar ve Gustavo Santaolalla’nın etkileyici müzikleri ile son zamanların en rahatsız edici ve en gerçekçi filmi var karşımızda. Ağır ilerleyen kurgusu ve uzun süresi (148 dk.) filmin iki dezavantajı olsa da sonuç olarak gerek yönetmen Inarritu’nun en özgün filmi olarak, gerekse Javier Bardem kariyerinin en iyi performansını gösterdiği film olarak akıllarımıza yerleşti. 





Fragman :



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder