7 Haziran 2012 Perşembe

In The Land Of Blood And Honey




Yönetmen: Angelina Jolie


Oyuncular: Zana Marjanovic, Goran Kostic, Vanessa Glodjo 


Tür: Dram, Romantik, Savaş filmi


Ülke: ABD


Angelina Jolienin yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı film 1990'lı yılların başında Bosna'da gerleşen siyasi olayları ve tüm bu olayların ortasında bir aşkı konu oluyor.“In the Land of Blood and Honey”, Sırp bir askerin Müslüman bir Boşnak kadına savaştan önce aşık olmasını konu alıyor. Ülkemizde "Kan ve Aşk" adıyla gösterime gire film, 2012 Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film dalında adaylık da görmüştü.

    Bu cesur konuya odaklanan film, siyasi irade eksikliği sebebi ile toplumda yaşanan çatışmaları anlatıyor. Filmin büyük çoğunluğu Saraybosna’nın gerçek mekânlarında çekildi ve savaş esnasında hayatını yitiren halkın çocukları da filmde rol aldı. İzlerken yüreğinizi acıtan, o dönem hakkında duyduğumuz hikayeleri gözlerimiz önüne seren iddialı bir film.

    "Hollywood’un binlerce soykırım temalı savaş filmi çekip Bosna dramını neredeyse es geçtiğini düşününce, Jolie’nin parasını pulunu, tüm enerjisini bu filme yatırması son derecede önemli ve anlamlı. Bence oyuncunun, dünya çapındaki gönüllülük işlerinin zirvesi.

İkincisi, ‘Kan ve Aşk’ın dili orijinal, oyuncuları yerel ve çok da yetenekli. Bu da filme hem gerçekçilik katıyor, hem de Hollywoodvari tuzaklara düşmesini engelliyor.

     Üçüncüsü, binlerce insanın katledildiği bir Avrupa savaşında tarafını, net olarak mazlumdan yana koymuş Jolie. Filmin içeriği kadar kurgusu da gayet doyurucu.
Karar verdim: Savaşı bir kadının gözünden izlemek, her zaman daha etkileyici. İnsanlık suçlarını, hele ki kadınların sırf kadın olması nedeniyle yaşadığı akıl almaz işkence ve tecavüzü, bir kadının daha iyi anlatabileceğine inanıyorum.

     Filmin konusu olan Bosna olayları, bugün, Avrupa tarihinin en büyük ikinci etnik savaşı, 100 binden çok insanın hayatını kaybettiğini, 11 bin 541 sivilin öldüğünü, 4.4 milyon insanın ülkesini terk ettiği... Belgrad, tarihte işgal altında en uzun süre kalan şehir (44 ay) oldu. Yakın tarihte yaşanan bu korkunç savaşa dair daha çok hikaye anlatılması lazım ki bir daha asla bunlar yaşanmasın...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder